kompostowanie resztek w kuchni

Kompost – sposób na ekologiczne wykorzystanie resztek

Nazywany czarnym złotem ogrodników kompost to w pełni naturalny i w 100% ekologiczny nawóz. Co najlepsze – wytwarza się go samemu z resztek kuchennych i organicznych odpadów z ogrodu czy działki. To ekologiczne rozwiązanie wydaje się być zarezerwowane tylko dla posiadaczy działek lub domu z ogrodem. Nic bardziej mylnego, ponieważ możesz z powodzeniem kompostować resztki kuchenne w domu na balkonie.

Zobacz także – Kompostownik w ogrodzie i na działce

Co to jest kompost?

Naturalny nawóz organiczny powstały z odpadów roślinnych i zwierzęcych. Odpady te, podlegając rozkładowi tlenowemu, wytwarzają kompost. Jest to więc zatem produkt rozkładu resztek bio, bogaty w minerały.

Do czego używa się kompostu?

Ponieważ kompost zawiera dużo cennych minerałów, ma swoje zastosowanie w ogrodnictwie jako nawóz organiczny. Świetnie odżywia rośliny i wzbogaca glebę, na której rosną.

Dlaczego warto kompostować resztki?

Resztki kuchenne takie jak obierki, warzywa, owoce itp. podlegają naturalnym procesom rozkładu. Wytwarzając z nich kompost nie tylko pozbywamy się ich, ale przetwarzamy je samodzielnie. W ten prosty sposób ograniczamy ilość produkowanych przez nas śmieci. Ponadto oszczędzamy na kupowaniu sztucznych, chemicznych nawozów do uprawy.

Jakie produkty nadają się do kompostowania?

Nie wszystkie resztki kuchenne nadają się jako odpady na kompost. Do kompostownika można wrzucać surowe resztki roślin – jak obierki po warzywach i owocach (ostrożnie ze skórkami cytrusów – ich skórki zawierają dużo konserwantów). Ponadto kompostujemy skorupki jajka, fusy kawy i herbaty, ostudzony popiół, ziemię kwiatową oraz zwiędłe kwiaty.

Czego nie wrzucać do kompostu?

Kompostownik to nie miejsce dla mięsnych resztek takich jak kości. Na kompost nie nadaje się też nabiał i gotowane lub pieczone warzywa.

Kompostowanie – czyli domowe przetwarzanie odpadów organicznych

Resztki z obiadu, łodygi, obierki, skorupki jajek, fusy z kawy i herbaty lub zwiędłe kwiaty – wszystko to ląduje codziennie w naszych śmietnikach pod zlewem. Ile by można było odzyskać z nich surowców, gdyby tylko podjąć jedną decyzję – przetwarzamy te resztki i robimy swój własny kompost. Oczywiście samo kompostowanie i przetwarzanie jedzeniowych resztek na nic się zda, gdy nie mamy gdzie tego wykorzystać – to pewne. Dlatego o tym sposobie recyklingu bioodpadów myślą przede wszystkim działkowcy i właściciele ogródków. Ale jeśli Ty też jesteś zapalonym przyjacielem roślin i uprawiasz swoje warzywa choćby w skrzyni na balkonie, możesz z powodzeniem do ich nawożenia użyć swojego kompostu.

Czy zatem przetwarzanie resztek nie jest dla wszystkich? A przynajmniej dla większości mieszczuchów zamieszkujących bloki? Niekoniecznie. Kompost w bloku także jest osiągalny i wcale nie taki uciążliwy jak mogłoby się zdawać.

kompost w domu

Kompost w bloku – od czego zacząć

Szalony pomysł jak próba przetwarzania resztek roślinnych w bloku niewtajemniczonym może kojarzyć się li i jedynie z wątpliwie urokliwą nutą zapachową. Tu jednak muszę wtrącić, że prawidłowo pielęgnowany kompost nie wydziela nieprzyjemnej woni. Poza tym używa się w tym celu szczelnych pojemników z pokrywką. Jeśli już o tym mowa – odpowiednie narzędzia to podstawa wszelkich działań i nie inaczej jest przy przetwarzaniu resztek kuchennych. Pojemnik do kompostowania to pierwsza rzecz, którą nabywasz po postanowieniu, że się za kompostowanie zabierasz.

Odpowiedni pojemnik do kompostowania

Przede wszystkim zaczynając swoją przygodę z kompostem w domu należy zaopatrzyć się w odpowiednie narzędzie – pojemnik do kompostu. Na rynku jest wiele różnych modeli – w tym takich przeznaczonych na balkon. Są pojemniki obrotowe, które ułatwiają wymieszanie zawartości; są też gotowe zestawy do kompostowania domowego ze starterem przyspieszającym proces. Wybierz pojemnik odpowiedni do Twoich potrzeb. Zatem zaopatrzeni w profesjonalny sprzęt, możemy zacząć ekologiczne życie nawet w bloku.

Naturalne wspomaganie kompostowania

Do pomocy w przetworzeniu odpadków kuchennych mamy cały arsenał. Są specjalne mieszanki starterów, które wspomagają kompostowanie. Jak już wcześniej wspomniałam, można kupić cały zestaw startowy składający się właśnie z mieszanki wspomagającej fermentację z profesjonalnym pojemnikiem.

Chcąc naturalnie przyspieszyć kompostowanie warto zaopatrzyć się w odpowiednich sprzymierzeńców – a dokładnie kompostowców różowych. Jest to specjalny gatunek dżdżownic, które przetwarzają kompost na naturalny humus.

kompost

Dżdżownice kompostowe

Kompostowce różowe to bardzo pożyteczne dżdżownice przetwarzające materię organiczną w humus – naturalny nawóz. Do przetworzenia 1 kg kompostu potrzeba 1 kg tych zwierząt. Ale ponieważ szybko się rozmnażają, na początek przygody z kompostowaniem można kupić ich trochę mniej.

Zobacz także – Nieekologicznie jedzenie – awokado

Kompost – zalety

Zalety z wytwarzania własnego nawozu są nieocenione pod względem ekologicznym oraz ekonomicznym. Resztki kuchenne wyrzucone do worka na śmieci nie ulegną biodegradacji tylko po prostu zgniją i ich potencjał zostanie niewykorzystany. A przecież to świetna porcja mikroelementów, w które można zaopatrzyć glebę. Dzięki takiemu naturalnemu nawożeniu nie tylko ograniczymy ilość odpadów w naszym domu, ale też zaoszczędzimy pieniądze, które byśmy wydali, kupując sztuczne nawozy.