mąka z owadów

Mąka z owadów – rewolucja eko czy moda?

Mąka z owadów została zaakceptowana przez Unię Europejską jako składnik żywnościowy. Umożliwia to legalne dodawanie proszku ze świerszcza domowego do produktów spożywczych. I zaczęła się dyskusja. Czy to jest zdrowe? Jaki to ma cel? I kto to w ogóle widział jeść robaki.

Czy ta bułka jest robaczywa – czyli gdzie dodaje się mąkę z owadów

Od stycznia 2023 proszek ze świerszcza domowego (Acheta domesticus) może znaleźć się w wielu popularnych produktach spożywczych. Chleb, ciastka, krakersy, batoniki i napoje mogą zawierać zmielone kawałki świerszczy. Robaczywe pieczywo nabiera tu zupełnie nowego znaczenia. Na szczęście artykuły spożywcze zawierające mąkę ze świerszczy muszą być odpowiednio oznakowane na etykietach. Należy informować o obecności tego składnika i ostrzegać osoby, które mają alergię na skorupiaki, mięczaki oraz na roztocza kurzu domowego. Hm… pokrewieństwo z roztoczami akurat nie służy świerszczom jeśli o zachętę do ich konsumpcji.

Druga sprawa to cena, która w tej chwili osiąga 25 zł za 100g. Nie jest to więc tania sprawa. O ironio na robaczywe produkty będą póki co mogli sobie pozwolić ci najbardziej majętni.

Czy w ogóle zatem jest to warte zachodu? Takie jedzenie robali? I czy to w ogóle jest bezpieczne?

Czy mąka z owadów jest bezpieczna?

Uspokajamy, świerszcze są bezpieczne do spożycia. Nawet przez ludzi. No może z wyjątkiem tych uczulonych na roztocza i skorupiaki. Zanim jakiekolwiek nowe produkty spożywcze zostaną wprowadzone na rynek europejski, muszą zostać poddane dokładnym badaniom przez naukowców z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Świerszcz domowy również przeszedł te badania i uzyskał pozytywną opinię naukową w odniesieniu do bezpieczeństwa stosowania mąki ze świerszczy w żywności. Więc tak, mąka z owadów jest o dziwo jadalna. W sumie taka żywność szokuje Europejczyków, ale Azjaci nie mają problemu z jedzeniem świerszczy i pająków. Właściwie to w historii kulinarnej owady jedzono od zarania dziejów.

Od kiedy ludzie jedzą owady?

W wielu kulturach spożywanie owadów stanowi część tradycyjnej diety. Owady to źródło wartości odżywczych, białka i innych składników odżywczych. Jedzenie owadów zwane entomofagią praktykuje się w różnych regionach świata: w Azji, Afryce, Ameryce Południowej oraz Australii.

W Azji spożywanie owadów i robaków jest powszechne. Ludzie jedzą między innymi larwy jedwabników i szarańczy, chrząszcze, skorpiony i mrówki. W Chinach popularne są np. mączniaki bambusowe, a w Japonii – larwy japońskiego chrząszcza. Z kolei w wielu afrykańskich krajach spożywa się termity, chrząszcze, szarańczę, mrówki, muchy czy larwy.

W niektórych krajach owady są postrzegane jako luksusowe przysmaki, takie jak np. skorpiony w Egipcie czy jadalne gąsienice w Zimbabwe.

Mąka z owadów – produkt ekologiczny?

W dzisiejszych czasach coraz bardziej promuje się spożywanie owadów jako bardziej zrównoważony i ekologiczny sposób pozyskiwania białka w porównaniu z hodowlą zwierząt dla mięsa. Wiele osób zwraca uwagę na korzyści, jakie niesie ze sobą entomofagia dla środowiska, takie jak mniejsze emisje gazów cieplarnianych i mniejsze zużycie wody.

Z powodu szybkiego wzrostu liczby ludności na świecie, który ma osiągnąć 11 miliardów w 2100 roku, niemożliwe jest nieustanne zwiększanie podaży zbóż i rozszerzanie obszarów rolnych. Konieczne jest szukanie alternatywnych źródeł żywności. Jednym z takich źródeł są owady, które są przetestowanym, opłacalnym i ekologicznym źródłem białka. Hodowla owadów wiąże się z mniejszym zużyciem wody, energii i paszy, a także z mniejszą emisją gazów cieplarnianych.

Rynek owadów jadalnych do 2030 osiągnie wartość 9,6 miliarda dolarów, przy średniej rocznej stopie wzrostu wynoszącej 28,3 procent. Pomimo niskiej świadomości konsumentów na temat jedzenia owadów, producenci inwestują w ten rynek. Wyzwaniem dla nich pozostaje przekonanie konsumentów do spożywania owadów, ale nie przeszkadza to w podejmowaniu dużych inwestycji.

Hodowla świerszczy na mąkę

Hodowla owadów jest bardziej efektywna pod względem powierzchni i zasobów w porównaniu do hodowli zwierząt tradycyjnych, takich jak bydło czy drób. Owady takie jak larwy mącznika młynarka, mogą być hodowane w niewielkich, stosunkowo łatwych do kontrolowania i monitorowania warunkach, na przykład w plastikowych pojemnikach ułożonych jeden na drugim. Owady do produkcji mąki są hodowane a nie zbierane, co również ułatwia kontrolę jakości ich warunków życia i pożywienia. Ponadto, w hodowli owadów zużycie wody i karmy jest mniejsze w porównaniu do hodowli tradycyjnych.

Uprawa świerszczy domowych nie jest skomplikowana. Wystarczy zapewnić im tylko substrat z ziemi ogrodowej oraz odpowiednią wilgotność i temperaturę.

Jak smakuje mąka z owadów?

Ci co jedli taką mąkę zapewniają, że ma ona lekko orzechowy posmak. Cóż, przy tych cenach i sceptycznym nastawieniu będziemy musieli uwierzyć im na słowo.

To również bardzo wartościowy produkt pod względem odżywczym – przekonują eksperci. Zawiera ona dużo pełnowartościowego białka, a także cenne witaminy z grupy B oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, cynk, miedź, mangan czy magnez, które są ważne dla zachowania zdrowia.

Scroll to Top